torstai 24. marraskuuta 2011

Zen-asennetta


Luin kirjan Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus. Kirjan on kirjoittanut Sujata Massey ja se kuuluu Rei Shimura-kirjasarjaan. Kirja on julkaistu vuonna 2001 ja sen on suomentanut Titta Leppämäki. Sujata Massey syntyi vuonna 1964 Englannissa ja muutti myöhemmin Yhdysvaltoihin. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat juuri Rei Shimura-kirjat.

Kirjassa Rei Shimura on antiikinvälittäjä, joka tahtomattaan joutuu seikkailuun mukaan. Varakas ja tunnettu japanilainen perhe palkkaa hänet etsimään käsiinä harvinainen tansun eli eräänlaisen japanilaisen puisen piirongin. Etsiessään kyseistä esinettä Reille kuitenkin sattuu ja tapahtuu, ja kuolemat jotka aluksi vaikuttavat sattumanvaraisilta liittyvätkin jotenkin tähän tansuun.

Kirjan päähenkilö on Rei Shimura, nuorehko puoliksi japanilainen ja puoliksi yhdysvaltalainen nainen. Hänen poikaystävänsä on Hugh, jota Rei kuvailee ”nuoreksi Harrison Fordiksi”. Hugh on varakas firman johtaja, ja kuten kaikissa tapauksissa hänellä täytyy olla huligaani-sukulainen ja tämän kirjan tapauksessa se on hänen veljensä Angus, joka ilmaantuu paikalle oltuaan ryyppyreissulla ympäri maailmaa. Rei ei voi sietää Angusta, mutta Hugh kohtelee häntä silkkihansikkain tapahtui mitä tapahtui. Akemi on tytär perheessä, joka palkkaa Rein etsimään tansua. Hän on entinen judo-mestari, mutta hävittyään olympialaisissa ei ole enää otellut. Hänestä ja Reistä tulee hyviä ystäviä, vaikka Rei suhtautuukin häneen varauksella.

Kirja on melko tyypillinen dekkari, toimintaa ei tosin hirveästi ole. Lukukokemuksena kirja parani huomattavasti loppua kohden ja langanpäät sidottiin näppärästi yhteen. Alku tuntui kankealta ja kirja lähti aika hitaasti liikkeelle sillä noin puolet kirjasta etsittiin tansua eri antiikkiliikkeistä tai joristiin joutavia. Mielestäni kirjalla ei niinkään ole mitään erityistä sanomaa vaan halutaan tarjota hyvä lukukokemus dekkareista pitäville, jossa se onnistuu toki.

1 kommentti:

  1. Tekstissäsi ovat arvostelun peruselementit mukana, hyvä. Kerrot juonesta niin, että kirjaa ennestään tuntematon lukija voi kiinnostua lukemaan sen.

    Olisit vielä voinut vähän enemmän avata ajatusta siitä, että kirja on mielestäsi melko tyypillinen dekkari. Mihin dekkarin lajityyppiin se mielestäsi sijoittuu? (Wikipedia: rikoskirjallisuus)

    Kirjoitat sujuvaa kieltä, vaikka muutama pilkku puuttuukin. (Särmä lukukirja s.311-312)

    VastaaPoista