tiistai 10. syyskuuta 2013

4. Esseekirjoitelma


Lentoalalla suuntahan on kirjaimellisesti vain ylöspäin, vai onko?

On toki monia asioita, jotka tekevät lentämisestä selvän ykkösvaihtoehdon. Kaupungeissa on jatkuvasti ruuhkia, autot saastuttavat ja lentäminen on jo ollut pitkään turvallisempaa kuin ajaminen.
Yhä useammassa työssä täytyy matkustaa, ja mieluiten nopeasti. Monet liikemiehet myös joutuvat matkustamaan kauas, jopa toiselle puolelle maapalloa.

Lentämisen suosion myötä työpaikkoja tulisi tietysti myös lisää. Palkattaisiin lisää huoltohenkilöstöä sekä tietysti koneen sisään lentoemäntiä ja stuertteja matkustajia palvelemaan. Ennen pitkää tarvittaisiin lisää, ja suurempia lentokoneita, joka olisi ympäristoystävällisempää, ja niiden mukana parempia ja tehokkaampia moottoreita, mikä johtaisi taas uusiin työpaikkoihin. Tällöin tietysti autoalan työpaikat vähenisivät, kaikki kulkee kysynnän mukaan.

Lentämisessä on myös valitettavan paljon haittoja. Nykyisessä tilassa ollaan vielä todella haavoittuvaisia esimerkiksi luonnonilmiöille. Islannin tulivuorenpurkaus pysäytti koko Euroopan lentoliikenteen, tällaiseen ei olisi varaa jos suurin osa ihmisistä olisi lentämisestä riippuvaisia. Ihmiset tuppaavat nimittäin leimaamaan asioita, muutama katastrofi ja yllättäen kaikki ovat lentämistä vastaan. Lentokoneet käyttävät fossiilisia polttoaineita, jotka saastuttavat todella paljon. Fossiilisia polttoaineita on vain rajallinen määrä, ja ne voivat myös loppua. Ehkäpä lentoliikenteen yleistyessä tätä tutkittaisiin enemmän ja löydettäisiin vaihtoehtoisia polttoaineita. Myöskin lentokoneen hinta verrattuna vaikkapa linja-autoon on moninkertainen. Tällä hetkellä lentämisessä houkuttaa sen suhteellinen huokeus, ajan myötä hinnat mitä luultavammin kallistuisivat, kun tuotantokustannukset nousisivat. 

Wrightin veljesten lennosta on jo 110 vuotta, mutta epäilijöitä silti riittää ja tulee luultavasti aina riittämään. Tämän asian suhteen tuntuu olevan paljon ääripäitä ihmisten keskuudessa. Toiset kannattavat lentämistä henkeen ja vereen, ja toiset taas eivät uskalla astuakaan lentokoneeseen. Ehkä tulevaisuudessa, kun on edistytty sekä henkisesti että teknisesti, lentämisestä voi tulla ykkösvaihtoehto. Kuitenkin epäilen, että se tulisi ikinä syrjäyttämään autoja. Kaupan työntekijän kun on kovin vaikea mennä töihin lentokoneella.

1 kommentti:

  1. Esittelet tekstissäsi sekä lentoliikenteen suosiota lisääviä että sitä vähentäviä asioita. Tällainen jaottelu sopii tehtävään hyvin. Aloitus lähtee nyt kuitenkin vähän "puskasta". Esseen aluksi pitäisi luoda jonkinlainen kehys asialle, jotta lukija tietäisi, millaista kysymyksenasettelua käyt pohtimaan. Näin toimitaan siitäkin huolimatta, että tekstiäsi lukeva opettaja tai sensori tietysti tietää, mikä tehtävänanto on.

    Kieli: sinulla näyttää tässä tekstissä olevan pari "pötkövirkettä" eli virkkeitä, joissa liität lauseita pilkulla toisiinsa silloinkin, kun olisi parasta katkaista virke pisteellä ja aloittaa kokonaan uusi lause/virke.

    "Tällöin tietysti autoalan työpaikat vähenisivät, kaikki kulkee kysynnän mukaan" olisi sujuvammin joko "Tällöin tietysti autoalan työpaikat vähenisivät, sillä kaikki kulkee kysynnän mukaan" tai "Tällöin tietysti autoalan työpaikat vähenisivät. Kaikkihan kulkee kysynnän mukaan."

    VastaaPoista