torstai 29. elokuuta 2013

3. Tekstitaitovastaus

Onko mitään järkeä lukea romaaneja tai novelleja, kun tietokirjoja lukemalla oppisi paljon enemmän? Tottakai, sillä fiktiivinen kirjallisuus opettaa toimimaan muiden ihmisten kanssa. Toronton psykologian professori Keith Oatleyn mukaan fiktio on ikäänkuin sosiaalisen maailman simulaattori.

Fiktiivinen kirjallisuus myös vaikuttaa lukijaansa, joko negatiivisesti tai positiivisesti. Esimerkiksi John Wolfgang von Goethen kirja "Nuoren Wertherin kärsimykset" sai aikaan itsemurha-aallon 1700-luvun lopulla, kun nuoret miehet samaistuivat päähenkilöön. Toisaalta myös joidenkin valkoihoisten suvaitsevaisuus on kasvanut, kun on selvinnyt että päähenkilö onkin homoseksuaali tai tummaihoinen.

Syvällinen lukeminen huojentaa ja poistaa stressiä. Tutkimusten mukaan se ei jää kakkoseksi joogalle taikka television katsomiselle. Faktahan on myös se, että lukemalla oppii ilmaisemaan itseään paremmin ja käyttämään uusia sanoja paljon paremmin kuin telkkaria katselemalla tai puhetta kuuntelemalla. Tällä on suuri vaikutus lasten kehittymiseen.

Lukemiseen paneutunut käyttää molempia aivopuoliskojaan, tähän ei "pintalukija" kykene. Nyt kuitenkin pelätään, että verkkolukeminen tyhmentää meitä ärsykkeiden ja "pikaselailun" muodossa.

4 kommenttia:

  1. Kysymys tiivistelmän aloittajana toimii hyvin. Olet onnistuneesti ja monipuolisesti valinnut tärkeitä kohtia pohjatekstistä (lähes kaikki vaaditut kohdat ovat mukana) ja erityisen hyvin ilmaissut asiat omin sanoin. Tiivistelmäsi on alkuperäiseen tekstiin nähden sopivan mittainen, ei ainakaan yhtään liian pitkä. Kieli on sujuvaa ja tekstiäsi on helppo lukea ja ymmärtää.
    5/6

    VastaaPoista
  2. Puttosen artikkelin keskeiset asiat ovat mukana tekstissäsi. Tiivistelmäsi kieli on selkeää paria pientä kömmähdystä lukuun ottamatta.

    Ehkä kuitenkin stressin vähenemiselle ja kielen kehittymiselle olisi voinut kirjoittaa omat kappaleet ja siis kummastakin asiasta hiukan enemmän.

    4+p

    VastaaPoista
  3. Hyvä Sami! Olet hyvin ottanut huomioon kaikki asiat mitä Puttosenkin artikkelissa oli ja saanut ne hyvin muotoiltua omanlaiseksesi. Mahtavaa työtä!

    VastaaPoista
  4. Kyl sie oot Sami velho ! Saat minkä tahansa tekstin heräämään eloon ja tekemään niistä mielenkiintoisia. Voisin lukea kirjoituksiasi läpi yön ja tämä teksti ei ole poikkeus. Olet lempparini Sami !

    VastaaPoista